Etiketter

Leta i den här bloggen

fredag 30 juni 2023

Sinilevätilanne 2018 Suomessa

http://www.ymparisto.fi/levatilanne

Levätilanne

Itämeri pintalevä viikko 31
Sinilevälautat Suomen merialueilla viikolla 31. Kuvassa vaaleansinisillä alueilla levä on pääasiassa ylempään vesipatsaaseen sekoittuneena, keltaisilla alueilla on todennäköistä pintalevää. Punaiset alueet ovat pintalevälautta-alueita. © ESRI World Light Grey Base, SYKEn satelliittitulkintatuote 30.7. -1 .8.2018 (Iso kuva, png 3,55 MB)
 
Sinilevätilanne Suomen merialueilla helpottunut, järvillä edelleen keskimääräistä enemmän sinilevää

Sinilevien määrä Suomen merialueilla on vähentynyt viime viikosta. Sinilevää on silti edelleen etenkin Suomenlahdella sekoittuneena veteen sekä pintaesiintymänä Selkämeren eteläosassa ja Ahvenanmaan eteläpuolella. Järvillä runsaat sinilevähavainnot ovat vähentyneet viime viikosta, mutta sinilevätilanne on edelleen keskimääräistä huonompi. Uusia pintakukintoja voi vielä esiintyä, jos tyyni ja helteinen sää jatkuu. Jokainen voi lähettää sinilevähavaintoja Järvi-meriwiki-palveluun Havaintolähetti-sovelluksen avulla ja tallentaa sinne levähavaintoja. Kansalaishavainnot tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä. Lisätietoa: Valtakunnallinen leväkatsaus 2.8.2018

HUOM: Uimarantojen levätilanteesta tietoa kuntien verkkosivuilta.

Seuraa levätilannetta

Tiedotteita ja katsauksia

  • Sinilevätilanne Suomen merialueilla helpottunut, järvillä edelleen keskimääräistä enemmän sinilevää (valtakunnallinen leväkatsaus 2.8. SYKE)
  • Sinileväkukinnot vähentyneet Kaakkois-Suomessa (tiedote 2.8. Kaakkois-Suomen ELY-keskus)
  • Sinilevähavainnot Pirkanmaalla hieman laskussa  (tiedote 2.8. Pirkanmaan ELY-keskus)
    Tiedotteet 2018
    Sinilevähavainnot Pirkanmaalla hieman laskussa (Pirkanmaa)
    Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat vähentyneet hieman viime viikon tilanteesta. Runsaasti sinilevää havaittiin viikolla 31 Kangasalan Kirkkojärvessä, Nokian Tottijärvessä ja Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa. Vähän sinilevää on havaittu Pyhäjärvessä kuudella eri havaintopaikalla, Lempoisten uimalassa (Lempäälä), Mäyriänrannassa (Lempäälä), Halkoniemen uimarannassa (Nokia), Maatialanlahdella (Nokia), Lehtiniemessä (Nokia) ja Kranstolpan uimarannassa (Pirkkala). Vähäisiä sinilevähavaintoja on myös tehty Sastamalan HouhajärvessäJärviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hieman normaalia enemmän.
    Lisäksi yleisöhavaintoja vähäisistä sinileväesiintymistä on viikon aikana kirjattu Järviwikiin Pyhäjärven Reipin uimarannasta, Pyhäjärven Turrin uimarannasta ja Lempäälän Mäyhäjärvestä.

    Rusehtavat suopursuruostesienilautat yleistyvät järvissä loppukesällä
    Heinä-elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt. Itiöt ovat ihmisille vaarattomia, mutta runsaasti itiöitä sisältävät lautat saattavat ärsyttää ihoa tai silmiä. Suopursuruostesientä esiintyy eniten idän ja pohjoisen järvissä sekä suopursun levinneisyysalueella.
    Itiölauttoja esiintyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävälle. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa.

    Järvien lämpötilat uimakelpoisia
    Tampereen uimarantojen lämpötila on pääosin 18-23 oC. Tampereen uimarantojen karttapohjaisesta sovelluksesta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta. Lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.
    Lisätietoja:
    Pirkanmaan ELY-keskus:
    ylitarkastaja A.P.


  • Poikkeuksellisen kuuma heinäkuu vaikutti sinileväesiintymiin odotettua vähemmän (tiedote 2.8. Pohjois-Savon ELY-keskus)
  • Sinileväinen vesi on riski ihmisille ja eläimille (tiedote, 19.7., THL, Evira, Myrkytystietokeskus,SYKE)
  • Sirpa Lehtinen: Miksi sinilevät ovat uutinen vuodesta toiseen? (blogi 18.7. SYKE)
  • Itämeren ravinnekuorma edelleen liian suuri, myös ilmaston lämpeneminen lisää sinileväkukintojen riskiä (tiedote 17.7. SYKE)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar