Etiketter

Leta i den här bloggen

måndag 18 april 2022

Kertausta sienistä ja mykotoksiineista

 Nyt kun Sar-2 pandemia lakaa  painua postpandemiseen vaiheeseen,  on aikaa katsoa muitakin molekyylejä ja proteiineja. Otin kirjahyllystäni vihon, johon olen kerännyt sienien nimiluettlot ja niistä asiaa, kuten mykotoksiineista joitain muistiinpanoja.

Koetan kerrata sienien latinalaisen, suomalaisen ja ruotsalaisen nimen useasta sieniryhmästä. Jokin englantilainenkin nimi tulee opittua. Mahdollisesti pitäisi täydentää omat luettelot englantilaisilla nimillä. 

Sitten kertasin mykotoksiineja. Tällä kertaa on apuna kirja, jonka hankin kaksi vuotta sitten  Biomedisiinisen kirjaston alennuskirjamyynnistä:Utgallrade böcker. Olen maininnut tämän jo aiemmin tässä blogissa. Sain 20 kruunulla hienon kirjan, josta löytyy  luonnon  monien  organismiryhmien   molekyyleistä selitystä Sienten lisäksi siellä on kasvikunnan asioista paljon, myös mm. käärmeenmyrrkkyäkin on selvitetty ja muita toksiineja. .

Drugs of Natural Origin. A Textbook of Pharmacognosy. 5th revised  edition. Gunnar Samuelsson.

Kirjan 9. luku Natural Products Derived Biosynthetically from Amino Acids. Luonnossa aminohapoista biosynteettisesti muodostuvia  tuotteita  Amanitatoksiinien vaikutustapa sietää kuvata  tarkemminkin . Ehkä kuvauksen avulla ymmärtämys  amanitalajien vaaroista lisääntyy, niin että sienimyrkkyperäisiä maksan ja munuaisen menetyksiä ei tapahtuisi niin paljon maailmassa.

Tässä on alaotsikkona Amanita toxins. 427-430. Amanita-sienisukujen toksiineja
Amanitatoksiineja on kahta ryhmää:
1. Amatoxins, ( amatoksiinit imeytyvät suolistosta)
2. Phallotoxins, (Fallotoksiinit menevät suoliston läpi)
On havaittu myös peptidi  Antamanide (counteract  phallotoxin), Antamanidi on peptidirengas, joka ei ole myrkyllinen ja vastavaikuttaa  kärpäsmyrkyssä  falloidiinin  soluunpääsyä suolistosta falloidiinin läsnäollessa. Falloidiini menee ohi suoliston imeytymättä)  '. 

Other toxins of Amanitas. Muita Amanita suvun toksiineja. 
Phallolysin (haemolytic and cytotoxic).   
 Fallolysiini imeytyy suolistosta ja  on myrkyllinen. Mutta jos  sienet on kuumennettu  65 C-asteeseen, tämä  molekyyli hajoaa  ja sen osuus   myrkytyksissä  ei tuntune.

 (Amanita Ryhmään kuuluu mm  Amanita phalloides, kavala kärpässieni, Lömsk flugsvamp, The death cup, "destroying angel".'  sekä Amanita virosa, valkoinen kärpässieni, Vit flugsvamp. 
( Sienet joihin näitä valkoisia vahingossa  sekoitetaan,  ovat syötävien sienien  heimoa  Agaricus campestris genera,esim herkkusieniä)
Galerina marginata, myrkkynääpikkä, gifthätting, (strimmig toffskivling, dadelbrun hjälmskivling) omaa myös  amatoxiineja, voidaan sekoittaa joihnkin kanelinruskeisiin kangassieniin.
 
Antidotes against Amanita poisoning
 
 
Kirjan 10.luku: Alkaloids, Alkaloideja
 
Aminoalkaloids ( s.486), Aminoalkaloideja
Muscarine, muskariini (aminoalkaloidinen muoto); muissa on  toinenkin typpi N joka sijaitsee  (is)oxatsolirenkaassa ibotenic acid, iboteenihappo (aminohappomuotoinen), muscimole, muskimoli ( dekarboksyloitu muoto) , muscazone,muskatsoni  (aminohappomuotoinen).
( Ryhmään kuuluu mm. seuraavia sienisukuja:
Amanita muscaria, punainen kärpässienisuku, röd flugsvamp; 
 Inocybe, risakas-sukuja,  trådskivlingar;  
Clitocybe, malikka-sukuja, trattskivlingar)

Indolealkaloids
   Simple indole alkaloids  (s.535-7) 
Psilocybin, Psilocin
( Ryhmään kuuluu Psilocybe, Lantasienisukuja, maskmössor)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar