Etiketter

Leta i den här bloggen

måndag 18 april 2022

Ruotsin päivitetty informaatiosivu Sienimyrkytyksistä 22.11. 2021.

Svampförgiftningar

https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/intoxikation/svampforgiftningar/

FÖRFATTARE
Docent Kai Knudsen, Anestesidivisionen/SU/Sahlgrenska Universitetssjukhuset
GRANSKARE
Docent Bengt R. Widgren, Predicare AB/Göteborg
UPPDATERAD
2021-11-22
 
BAKGRUND
I Norden växer cirka 10 000 olika svampar ute i naturen, varav endast ett hundratal är ätliga. Svampar växer inte bara i jorden utan även på stubbar och träd, på växter och andra biologiska organismer och många andra ställen. Totala antalet arter på jorden uppskattas till över en miljon. Svampar består av rottrådar, ett mycel och en fruktkropp. Det är vanligen fruktkroppen som vi benämner för svamp och är den del som äts.

Svampförgiftning
inträffar vanligen efter förtäring av giftig svamp som förväxlats med ätlig svamp. I sällsynta fall förekommer förgiftning på annat sätt, t ex genom rökning av hallucinogena svampar eller efter inandning av ångor vid förvällning av murklor.

Uppskattningsvis uppsöker 50-200 personer sjukvården i Sverige för misstänkt svampförgiftning varje år. Vanligast är lätt till måttlig förgiftning med magtarmirriterande toxiner. Symtomen utgörs fr a av:

Illamående
Buksmärtor
Magkramper
Kräkningar
Diarré
Allvarliga förgiftningar är ovanliga, men enstaka allvarliga fall förekommer årligen. Dödsfall är mycket sällsynt och inträffar sporadiskt.

Svampförgiftning är vanligast under svampsäsongen, d v s under hösten. Förgiftningar kan dock dyka upp året runt, exempelvis är stenmurklan en vårsvamp. Trattkantareller som ibland förväxlas med toppig giftspindling (giftspindelskivling) växer i huvudsak sent om hösten. Vid förgiftningstillbud kontakta gärna Giftinformationscentralen i Stockholm för rådgivning. Vid misstänkt förgiftningstillbud spara om möjligt aktuell svamp för identifiering av svampexpert. Oftast är intagen svamp okänd (75 % av fallen) men om man kan identifiera svampen är mycket vunnet. På senare år har ett antal fall av allvarlig svampförgiftning inträffat bland nyanlända invandrare, både i Sverige och andra länder som Tyskland och USA. Oätliga svenska svampar har ibland förväxlats med ätliga svampar från hemlandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar