Ruokasienet
- Sieni rouskut, suolattu
- Sieni tatti, hapero
- Sieni, paistettu
- Kantarelli
- Kantarelli, paistettu
- Korvasieni
- Korvasieni, keitetty, suolaton
- Herkkusieni
- Herkkusieni, paistettu
- Herkkusieni, säilyke
- Herkkutatti
- Herkkutatti, kokoon keitetty
- Etikkasienisäilyke
- http://www.fineli.fi/food.php?foodid=344&lang=fi
vettä 85- 90 %. ja loppuosa on sitä energiaa antavaa materiaalia.
Esim tatit ja haperot antavat energiaa 116 kJ( 28 kcal) sadalta grammalta ja siitä tulee 16E% rasvasta, 27E% proteiinista ja 43E % hiilihydraatista.
Proteiinia eli valkuaisaineita on 1- 5 % riippuen sienilajista..
Rasvakin on hiven 0,1- 2 %.
Hiilihydraatteja löytyy 3-6 %. Sienessä on lajityypillisiä sokereitaan, joiden joukossa on huonosti sulavia oligosakkarideja.
Mineraaleja on 1 %, Esim tateissa ja haperoissa kalsiumia 5 mg, fosforia 72 mg, rautaa 2,7 mg, jodia 1 ug, suolaa 7,1 mg, natriumia 2,8 mg, kaliumia 340 mg, magnesiumia 9 mg, seleeniä 14,1 ug, sinkkiä 0,6 mg.
esim B ja C- vitamiineja.
Sitten joissain sienissä voi olla toksiineja, sienimyrkkyjä, jota ne genomillaan tuottavat lajityypillisesti jostain syystä.. Hyvätkin ja tavalliset ruokasienet voidaan joskus erehdyksessä tunnistaa vääriin ja poimitaansamannäköistä myrkyllistä sientä
Sienten toksiinit ovat
1) sytotoksiineja, kuten maksa munuaismyrkyt
2) neurotoksiineja
3) myrkkyjä, jotka aiheuttavat mahasuolistokanavan oireita.
4) vereen vaikuttavia myrkkyjä
6) lihasmyrkyllisiä kuten rhabdomyolyysia aiheuttavat sienet
7) antabusvaikutusta iilmentäviä jos käytetään samanaikaisesti alkoholia
Lisäksi sienistä löytyy immunologista reaktiota aiheuttavia aineita ja seuraa allergisoitumista.
SIENET kuten LEVÄT myös kuuluvat CRYPTOGAMAE-heimoon.
Niissä on yksinkertainen solukudos. Levät sisältävät klorofylliä, mutta sienissä ei ole tätä klorofylli-ainesosaa. Sen sijaan sienissä on muita väriaineita. Erikoisen silmiinpistävä on punainen kärpässieni tai ruskea kivitatti tai eräät kirkkaan keltaiset, siniset tai violetit sienet. Myös liidunvalkea sieni on silmiinpistävä.
SIENET eivät pysty yhteyttämään ilman hiilidioksidia (CO2), vaan niiden on saatava valmiita aineita muilta organismeilta, joten ne ovat tavallaan metsän parasiitteja tai saprofyyttejä, miten nyt asian ottaa. Joku sanoo, että sieni on "metsän sairaus". Joku taas on sitä mieltä, että sienet tavallaan poistavat metsästä myrkkyjä itseensä.
Sienien alalajit riippuvat hieman luokittelujärjestelmästä. Joskus luokittelu on vaikeaa ja samaa sientä voidaan sovitella eri ryhmiin järjestelmästä riippuen. Lisäksi vuosittain löytyy uusia lajeja tai uusia kasvualueita jllekin laille.
Nordic macromycetes luettelee yli 4000 Pohjolan sientä
Vain pieni osa tavallisimpia ruokasieniä niistä on otettu elintarvikeluetteloon deklaroituna sisällöltään.
Päivitystä 9.9. 2014
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar