Etiketter

Leta i den här bloggen

lördag 29 augusti 2009

Mitkä sienet ovat syötäviä?

Tässä onkin kysymys!
Ksikki riskit huomioiva ei syö sieniä, tämä on minun mielipiteeni. Sienillä on tehtävä hajoittaa maaperää ja puustoa ja tehdä humusta ja poistaa sen myrkkyjä. Se on muun metsän loinen. Sienirepertuaari kuvaa metsän laatua.

Itse ostan kaupan pakastesientä joskus champignon nimeltään ja se on viljelty sieni kontrolloiduissa olosuhteissa.

Makrosieniä löytyy ainakin noin 4000 erilaista täällä Pohjolassa ja niistä noin 60 lajia sisältää myrkkyjä, jotka ovat primäärisiä sienimyrkkyjä. Useimmat näistäkin myrkkysienistä ovat toksisuudeltaan lieviä, mutta on sellainen pieni ryhmä sieniä, joka voidaan myös tarkasti määrittää ja siitä löytyy merkitsevän vahingon aiheuttavia sienimyrkkyjä. Niistä aiheutuva myrkyllisyys liittyy tuntuvaan morbiditeettiin ja mortaliteettiin. Siis ne todellakin tekevät sairaaksi ja voivat tappaa ihmisen.

Sota-ajalta ja sen jälkeiseltä ajalta Suomessa voi muistaa hyvin runsaan sienestämisen, sienitynnyrien liottamisen sadevedessä rännien alla, sienten ryöppäämiset ja säilömiset.
Voi sanoa että moni sieni on kyllä syötävissä, mutta monikaan ei ole maukas. On koko joukko tympeitä sieniä, jotka saadaan kyllä myrkyttömäksi ja valkuaismateriaaliksi, jota voidaan sitten maustaa keinotekoisesti, mutta muutama tietty harva sieni on todellakin tavoiteltu maukas ruokasieni ja omaa tietyn luonnollisen arominsa.

Suomen syötävät sienet mainitaan netissä näin
http://www.uta.fi/~hh58253/ipoppla/herkkusienet.html
http://www.luontokuvateskonen.com/gallery/main.php?g2_itemId=1137&g2_page=3
Tässä on mainittu korvasieni, mutta se ei Ruotsisa oikein enää luetella syömäkelpoisiin. Siitä erikseen--> korvasieni, Gyromitra ja sen myrkky gyromitriini.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar