Etiketter

Leta i den här bloggen

lördag 29 augusti 2009

Sienimyrkytyksen alkuhoito

Tietämys sienistä ja profylaksia on parasta ennaltaehkäisevää hoitoa.

http://www.praktiskmedicin.com/sjukdom.asp?sjukdid=817

On hyvä, jos syödystä myrkkysienestä on jokin näytekappale olemassa tarkempaa analyysiä varten.

Jos myrkytyksen saanut henkilö ei ole kovin vaikutuksen alainen, hänellä voi provosoida oksentamista. Hänen tulee juoda vettä tai maitoa muutamia laseja ja sitten kokeilla vanhaa keinoa kahdella sormella nielua ärsyttäen, jos saisi oksennusta tulemaan . Myös oksennuksesta pitää ottaa näyte vastaanotolle sienianalyysiä varten. On hyvä konsultoida henkilö, joka tuntee sieniä, esim biologian opettajaa.

Lääkärin vastaanotolla tapahtuvaa:

Lääkäri tai sairaanhoitaja kontrolloi potilaan tajunnantason, hengityksen ja verenkierron (mittaa pulssin ja verenpaineen).

Koetetaan mös määrittää sienilaji.

Tarvittaessa otetaan yhteyttä myrkytyskeskukseen
Ruotsissa Giftinformationscentralen 08-736 03 84 tai 08-517 747 42.

Lapsia oksetutetaan pitäen heitä etukumarassa asennossa istumassa polvella. Oksetus tehdään kahdella sormella ärsyttämällä. Jos lapsi yökkää, ärsytetään nielua kunnes oksennus alkaa. Aikuiset oksettavat itse itseään.

On olemassa myös oksetussiirappia (Ruotsissa Kräksirap)
Aikuiselle 30 ml (Alle 1 vuotiaalle 10 ml ja 1-5 vuotiaalle 15 ml).

Jos mitään tehoa ei ilmene 20 minuutin kuluttua, toistetaan annos. Jos sittenkään ei ilmene tehoa, pitää mahahuuhtelu tehdä sairaalassa.

Jos epäillään sienimyrkytystä potilas on lähetettävä akuutisti sairaalatarkkailuun, vasta-ainekäsittelyyn ja muuhun hoitoon, jossa otetaan huomioon maksa ja munuaisvaurion mahdollisuus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar