Etiketter

Leta i den här bloggen

lördag 17 oktober 2009

Joukko kynsisieniä

Vahva xylanaasi-entsyymi piilee Scopulariopsis-lajissa.
Joku henkilö oli saanut homeanalyysivastauksessa asunnostaan tuon sortin ja kyseli Suomi24 palstalla tarkempia tietoja siitä. Katsoin PubMed hakulaitteella:

Scopulariopsis lajeja on tutkittu tarkasti ja niistä on löydetty vahva aktiivi xylanaasientsyymi.

LÄHDE (1): Afzal AJ, Ali S, Latif F, Rajoka MI, Siddiqui KS. Innovative kinetic and thermodynamic analysis of a purified superactive xylanase from Scopulariopsis sp. Appl Biochem Biotechnol. 2005 Jan;120(1):51-70. (USA)

Kaksi isoentsyymiä ovat ryhmää endo-1,4-beta-xylanase (EC 3.2.1.8) from Scopulariopsis sp).

Ne suorittavat xylaani-nimisen hiilihydraatin hajoittamista ja tekevät xylotriooseja ja xylobiooseja. Entsyymit ovat aika kestäviä lämmön suhteen.

Olisiko tästä lajista jotain vaaraa ihmiskudosten hajottamisessa? Nyt on katsottava mykopatologian puolta: Vastaava home " in human"?

Eräässä tutkimuksessa oli 250 kynsisienipotilasta, joilla oli 2- tyypin diabetes, siis paljon sokeria kehossa. Kynsisienitauti, jota heistä eräillä esiintyi, on latinaksi nimeltään onychomycosis.

LÄHDE (2): Manzano-Gayosso P, Hernández-Hernández F et al. Onychomycosis incidence in type 2 diabetes mellitus patients.(Mexico) Mycopathologia. 2008 Jul;166(1):41-5. Epub 2008 Mar 29

Tämä em. sieni löytyi myös näytteissä, mutta ei ollut niin yleinen kuin muut, jotka kynsisienestä oli viljeltävissä.

Näistä potilaista 37.2 % :lla osoittautui esiintyvän kynsien dystrofiaa. Heitä oli 93 yksilöä. Näistä taas 75,3% näytti saaneen kynsisientä. Potilaita oli 70, joista naisia 36 ja miehiä 34. Keski-ikä oli 63.5 vuotta. Oli merkitsevää, miten kauan henkilöt olivat poteneet 2-tyypin diabetesta , kun katsottiin asiayhteyttä kynsisienen kehkeytymiseen. Tavallisimmat kliiniset muodot olivat ”distaalinen lateraalinen subunguaalinen” ja ”totaalinen dystrofinen onychomycosis”, siis että sieni vikuutti kynnen alustaa kynsikärjen sivustoilta tai sitten kynsi oli täysin kurttuinen. 58 eri sienilaatua saatiin eristettyä.

Niistä 48.6% kuului dermatofyytteihin.
Tavallisin oli Tricophyton rubrum ( 37.1%).

Hiivan kaltaisista lajeista
12 oli Candida-lajeja, ensinnä C. albicans ja C. parapsilosis.
Kolme oli Cryptococcus lajeja( C. albidus, C. uniguttulatus ja C. laurentii)
Kaksi oli Trichosporon asahii
ja vain yksi oli Pichia ohmeri.

Non-dermatofyytti-homeita eristettiin kuusi seuraavasti:
Kaksi oli Chrysosporium keratinophylus,
kaksi oli Scopulariopsis brevicaulis,
yksi oli Aspergillus fumigatus,
yksi oli myös Acremonium lajia.

...

(Siis jokin xyloosia pilkkovakin Scopulariopsis oli joukossa.

Täytyy muistaa, että diabeteksen hyvä hoito kohottaa vastustuskykyä, koska silloin sienet ja homeet eivät asetu kehoon niin helposti).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar