Etiketter

Leta i den här bloggen

torsdag 16 september 2010

AMATOKSIINI- syndroma . Solutoksinen sienimyrkky. Kavala ja valkoinen kärpässieni

 AMATOKSIINI-oireyhtymää aiheuttava AMANITA-lajista  A. phalloides, kavala kärpässieni, lömsk flugsvamp)   ja A. virosa ( valkokärpässieni, vit flugsvamp) , Myös A. verna  sekä Galerina marginata

 (Myrkkynääpikkä (Galerina marginata) Gifthätting, on erityisesti havupuiden kannoilla viihtyvä solumyrkkyjä sisältävä sienilaji. Laji on pienikokoinen, kellertävä ja jauhontuoksuinen. Jalassa on hento rengas, jonka alapuolelta jalka on valkokuituinen. Lajissa on samaa myrkkyä kuin valkokärpässienessä, joskin jonkin verran vähemmän. Etenkin suurempina määrinä syötynä myrkkynääpikkä on tappavan myrkyllinen. Laji muistuttaa erehdyttävästi koivunkantosientä, joka on kookkaampi ja tukevampi kuin myrkkynääpikkä, ja sen jalka on renkaan alapuolelta ruskeasuomuinen eikä valkokuituinen.)

Nämä AMATOKSIINI- myrkytykset ovat syklopeptidimyrkytyksiä ( cyclopeptide poisoning).Myrkyn syklinen verkkorakenne on todella monimutkainen. 

Näitä  syklopeptidejä on  (1)  amatoksiineja  (amatoxins) ja (2)  fallotoksiineja (phallotoxins).
Amatoksiineja on kaikissa yllä  mainituissa sienissä ja fallotoksiineja  A. phalloides ja A. virosa sienissä.  

Oireet tulevat  (4) -8 - 24  tunnin päästä  sienen nauttimisesta. Varhaiset gastroenteraaliset oireet voivat maskeerata maksa- ja munuaisvaurion.

Tämä on sienimyrkytyksistä eniten kuolemia aiheuttava Euroopassa ja P-Amerikassa, mutta jos saadaan varhainen hoito alkamaan, toipumisen mahdollisuudet lisääntyvät koska on antiseerumterapiaa ja dialyysi käytettävissä.

  • Sytotoksisuuden ( solumyrkyllisyyden ) mekanismina: on vitaalin entsyymin  toiminnan estovaikutus
Their major toxic mechanism is the inhibition of RNA polymerase II, a vital enzyme in the synthesis of messenger RNA (mRNA), microRNA, and small nuclear RNA (snRNA). Without mRNA, essential protein synthesis, and hence cell metabolism, grind to a halt and the cell dies.

RNApolymeraasi II estyy
lähettiRNA ei pääse muodostumaan
mikroRNA ja snRNA ei muodostu
Ilman essentielliä proteiinisynteesiä
ja soluaineenvaihduntaa solut kuolevat. Tämä vaikuttaa tietysti nopeasti sellaisissa elimissä, jossa on vahva proteiinisynteesi ja solujen uudistumienn käynnissä, kuten maksassa.
Päivitystä 18.10.2013. 

WIKIPEDIATIETOA: Hakusana amatoxin
  • On kymmenen tunnetua AMATOKSIINIA: Alfa-amanitiini lie myrkyllisin. Sitä on mm valkokärpässienessä A. virosa.
Amatoksiinin peruskaava:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a8/Amatoxins_generic_strucuture.png/300px-Amatoxins_generic_strucuture.png

There are currently ten known amatoxins:[3]
Name R3 R2 R1 R4 R5
α-Amanitin NH2 OH OH OH OH
β-Amanitin OH OH OH OH OH
γ-Amanitin NH2 OH H OH OH
ε-Amanitin OH OH H OH OH
Amanullin NH2 H H OH OH
Amanullinic acid OH H H OH OH
Amaninamide NH2 OH OH H OH
Amanin OH OH OH H OH
Proamanullin NH2 H H OH H

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar