Etiketter

Leta i den här bloggen

söndag 4 september 2011

Säteilyturvakeskuksen ohjeita elintarvikkeista ( 2009)

http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/elintarvikkeet/

Sienien cesium-137-pitoisuudet

http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/elintarvikkeet/cesium137/fi_FI/sienet/

Cesium-137:n kulkeutuminen sieniin vaihtelee lajeittain. Alla on kauppasienilajit jaettu kolmeen ryhmään cesiumin siirtymistehokkuuden mukaisesti. Vähiten cesiumia kertyy ryhmän 1 ja eniten ryhmän 3 lajeihin.

  1. korvasieni, lampaankääpä, mesisienet, huhtasienet, punikkitatit, voitatti, herkkutatit, kantarelli, tuoksuvalmuska
  2. haperot, kosteikko- ja suppilovahvero sekä mustatorvisieni
  3. rouskut, orakkaat, kangastatti, kehnäsieni ja mustavahakas

EU-alueelle tuotavien elintarvikkeiden cesium-137:n pitoisuusraja on 600 becquereliä kiloa kohden (Bq/kg), jota EU:n komission suosituksen (2003/274/Euratom) mukaan on noudatettava luonnonvaraisten elintarvikkeiden kaupassa EU-alueella. Tämä raja-arvo voi ylittyä laskeuma-alueilla 4 - 5 ryhmään 2 kuuluvissa sienissä sekä ryhmän 3 sienissä laskeuma-alueilla 2 - 5. Mustavahakkaan cesium-pitoisuus on yleisesti yli 600 Bq/kg jo laskeuma-alueella 1.

http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/elintarvikkeet/cesium137/fi_FI/sienet/_files/81552557820610492/default/sienten_cesium.gif

Laskeuma-alueet

Cesium-137 sienissä

Cesium-137 sienissä (Bq/kg tuorepainoa), keskiarvot ja vaihteluvälit laskeuma-alueilla 1, 2-3 ja 4-5. EU-suosituksen raja-arvo 600 Bq/kg on merkitty kuvaan punaisella.

Sienien radioaktiivista cesiumia voidaan vähentää

Sienien radioaktiivista cesiumia (cesium-137) voidaan vähentää ruuanvalmistuksen yhteydessä yleisesti käytetyillä sienien käsittelymenetelmillä. Kun sieniä liotetaan tai keitetään vedessä, suuri osa sienien sisältämästä radioaktiivisesta cesiumista siirtyy veteen. Sienien cesium-137 -pitoisuuden väheneminen perustuu siihen, että liotus- tai keitinvesi heitetään pois ruuanlaiton yhteydessä.

Sieniä liottamalla tai keittämällä vedessä 70-80 prosenttia cesiumista saadaan poistettua. Käsittelyn teho paranee käytettäessä vettä yleisissä ohjeissa annettuja määriä runsaammin tai toistamalla käsittely. Tällöin tehokkuus on jopa 90-95 prosenttia. Kuivattujen tai suolattujen sienien liottaminen kylmässä vedessä yli yön poistaa tehokkaammin cesiumia kuin lyhytaikainen liotus kuumassa vedessä. Sienien kuivaaminen ilman liotusta ei vähennä cesiumin määrää.

Pelkkä tuoreiden sienien huuhtelu kylmällä vedellä ei vähennä juurikaan sienien cesium-137 -pitoisuutta, kun taas yli yön liotus kylmässä vedessä pienentää sitä jopa 70 prosenttia.

Pakastetuista sienistä voi sulatuksen yhteydessä puristaa pois nestettä, jolloin niissä olevan cesium-137:n määrä vähenee irtoavasta nestemäärästä riippuen parhaimmillaan yli puolet.

Käsittely Käsittelyaika Alkuperäisestä cesium-määrästä on käsittelyn jälkeen sienissä jäljellä, %

Tuoreiden sienien liottaminen

  • kylmä vesi
  • kylmä vesi
  • kylmässä vedessä liotus kahdesti
  • kiehuva vesi

yön yli
1 tunti
2 tuntia ja yön yli

1 tunti

30 - 33 %
79 %
13 - 20 %

5 - 14 %

Tuoreiden sienien ryöppäys

  • sienet laitetaan kylmään veteen
  • sienet laitetaan kylmään veteen
  • sienet laitetaan kiehuvaan veteen

kunnes vesi kiehuu
5 minuuttia

5 minuuttia

21 - 25 %

18 %

14 - 32 %

Sienien pakastaminen
26 - 27 %

Kuivattujen sienien liottaminen

  • kiehuva vesi
  • kylmä vesi
  • kylmä vesi

1 tunti
1 tunti
yön yli

13 - 41 %
11 - 34 %
15 - 33 %

Suolattujen sienien liottaminen

  • kerran kylmässä vedessä
  • kaksi kertaa kylmässä vedessä


yön yli

2 tuntia ja yön yli


13 - 18 %

5 %



Suolattujen sienien keittäminen

2-5 minuuttia18 - 29 %

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar