Etiketter

Leta i den här bloggen

torsdag 4 september 2014

Erittäin runsassieninen syksy on alkanut 2014 Varottava myrkkysieniä valkokärpässieni ja suippumyrkkyseitikki

Useita sienimyrkytyksiäkin on jo ehtinyt tapahtua.
 GP antaa varoituksia kahdesta hyvin myrkyllisestä sienestä videon avulla valkoisesta kärpässienestä( Vit Flugsvamp, Amanita Virosa) ja suippumyrkkyseitikistä, Toppig Spindelskivling ,
http://www.gp.se/gptv#mUiWkcqY9e9eHPcq9TXvyw 

 Duodecim kertoo kolmesta  vaarallisesta sienestä seuraavaa Toinen on AMANITACEAE lajeista ( kärpässienistä) ja toinen seitikkilajeista ( CORTINARIACEAE)

. Valkokärpässieni on ainoa Suomessa esiintyvä amatoksiineja sisältävä sieni, joka on aiheuttanut kuolemaan johtaneita myrkytyksiä. Kuuden valkokärpässienen syöminen aiheutti 53-vuotiaalle miehelle maksansiirron vaatineen maksavaurion, ja viiden sienen syöminen johti 22-vuotiaalla naisella laajaan maksavaurioon, josta hän kuitenkin toipui. Lisäksi voidaan mainita tapaus, jossa 27-vuotias nainen kuoli nautittuaan itsemurhatarkoituksessa arviolta 300 g (tuorepaino) kuivattuja valkokärpässieniä.
  • HUS: Erittäin myrkyllinen sieni, joka voi pahimmillaan aiheuttaa maksavaurion. Aina, jos on epäily sienen syömisestä, annetaan potilaalle lääkehiiltä ja toimitetaan lääkäriin. Sieni ei yleensä kasva hoidetulla pihanurmella, vaan sille tyypillinen kasvupaikka on tuore kangasmetsä, etenkin paksusammaleinen kuusimetsä ja korpikuusikko. Sieni voidaan sekoittaa syötävään herkkusieneen. Valkokärpässienen selvimmät tuntomerkit ovat kokonaan valkoinen väri, pysyvästi valkoiset heltat ja jalan tyveä ympäröivä tuppi. Herkkusieneltä tuppi puuttuu ja heltat tummuvat melkeinpä mustiksi sienen kypsyessä.


Suippumyrkkyseitikki on yleinen Etelä-Suomessa (Korhonen 1993) (kuva 4). Se sisältää nefrotoksista orellaniinia, joka ei hajoa kuumennettaessa. Toksista annosta ei tunneta, ja yksilöiden välillä näyttäisi olevan huomattavia eroja oireissa. Ranskassa 26 sotilasta söi eloonjäämisharjoituksissa kukin suunnilleen saman määrän pelkästään suippumyrkkyseitikeistä valmistettua keittoa. Munuaisten äkillinen vajaatoiminta kehittyi 12:lle ja neljälle heistä jäi krooninen vajaatoiminta useiksi kuukausiksi. Lopuilla 14 sotilaalla munuaisten vajaatoimintaa ei todettu, mutta 12:lla heistä todettiin alkuvaiheessa valkosoluja virtsassa (Bouget ym. 1990).

  • Suippumyrkkyseitikki
  • Toppig giftspindling, toppig spindelskivling, 
  • Cortinarius rubellus CORTINACEAE 
  • http://fi.wikipedia.org/wiki/Suippumyrkkyseitikki
  • HUS: Suippumyrkkyseitikki on  erittäin myrkyllinen sieni, joka voi pahimmillaan aiheuttaa munuaisvaurion. Aina, jos on epäily sienen syömisestä, annetaan potilaalle lääkehiiltä ja toimitetaan lääkäriin. Sieni ei yleensä kasva hoidetulla pihanurmella, vaan sille tyypillinen kasvupaikka on kostea rahkasammaleinen havumetsä ja korpimetsä.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar