Etiketter

Leta i den här bloggen

söndag 7 september 2014

Millä kaikilla tavoilla sieni voi olla myrkyllinen?

Sienistä voi saada myrkytystä muutenkin kuin vain sen primääristä sienimyrkystä.
 Miten?
  • PILAANTUMINEN. SIENI on hyvin herkästi pilaantuvaa valkuaisainetta ja se voi helposti kontaminoitua bakteereista ja muuttua syömäkelvottomaksi, jos ruoka seisoo liian kauan syömättä.
  • PITKÄ SÄILÖNTÄAIKA. Myös huolella säilöttykin sieni voi pilaantua, jos säilytysaika on liian pitkä. näissä tapauksissa sienet aiheuttavat vatsaperäisiä oireita
  • ALLERGIA: SIENIPROTEIINI voi vaikuttaa allergeenin tavoin. Jotkut henkilöt voivat äkkiä voida huonosti nautittuaan jotain hyvää ruokasientä, jota ovat ennenkin syöneet, mutta jota kohtaan heidän kehonsa on alkanut kehittää allergiaa.
  • RAA´ASSA SIENESSÄ olevat tietyt kemialliset ja huonosti tunnetut aineosat voivat vaikuttaa maha-suolioireita. Nämä ärsyttävät aineet ovat lämpölabiileja, joten kuumentaminen ruokaa laitettaessa tuhoaa näitä ärsyttäviä tekijöitä. Onkin hyvä yleisneuvo välttää syömästä raakoja sieniä.
  • RUOANSULATUSVAIVOJA voi aiheuttaa joillekin henkilöille kunnollakin valmistettu hyvä ja syömäkelpoinen sieni, varsinkin jos sieniannos on oikein suuri.
  • ALKOHOLIN KANSSA YHTEISVAIKUTUSTA omaa eräät sinänsä yksinään nautitut vaarattomat ja myrkyttömät sienet.
  • PSYYKKINEN VAIKUTUS on myös olemassa. Henkilö voi yhtäkkiä epällä poimineensakin myrkyllisen sienen syötävana sienenä ja syömisen jälkeen pelkkä  epävarmuus ja huolestuminen herättää oireet.
http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1807-59322010000500006&script=sci_arttext

Lisäksi on mainittava  radioaktiivinen saaste, sillä sienet ottavat sellaista rakenteeseensa jos sitä ilmenee maaperässä.  Tässä on luotettava Säteilyturvallisuusviraston antamiin ohjeisiin kunakin  vuonna.
Tänä vuonna ei mediassa ole mainittu  erityistä  sienien caesiumipitoisuuksista vielä ainakaan. Sienethän ovat ilmestyneetkin vasta viimeisten  viikon parin aikana.
http://www.stuk.fi/sateily-ymparistossa/elintarvikkeet/fi_FI/elintarvikkeet/
Sienet ottavat myös raskasmetalleja ja muita miljöömyrkkyjä Sitäpaitsi hyviinkiin sieniin voi tehdä asuntonsa jokin itikka, joka taas saattaa sisältää jotain biologisesti  myrkyllistäkin  ainesosaa.

Päivitys 7.9. 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar