Etiketter

Leta i den här bloggen

tisdag 9 september 2014

Suippumyrkkyseitikki, Toppgiftspindling, CORTINARIUS rubellus, C.speciosissimus , CORTINARIACEAE

Suippumyrkkyseitikki

CORTINARIUS- suku, seitikit, spindelskivlingar, spindlingar ,
Cortinarius rubellus, Cortinarius speciosissimus  CORTINARIACEAE
 
HUS: Erittäin myrkyllinen sieni, joka voi pahimmillaan aiheuttaa munuaisvaurion. Aina, jos on epäily sienen syömisestä, annetaan potilaalle lääkehiiltä ja toimitetaan lääkäriin. Sieni ei yleensä kasva hoidetulla pihanurmella, vaan sille tyypillinen kasvupaikka on kostea rahkasammaleinen havumetsä ja korpimetsä.
Ks. Lääkehiilen antaminen

EVIRAN antama informaatio suippumyrkkyseitikistä.
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/kasvikset/ruokasienet/myrkylliset+sienet/suippumyrkkyseitikki/

Suippumyrkkyseitikki

Suippumyrkkyseitikki (Cortinarius rubellus, Cortinarius speciosissimus) on myrkyllisimpiä sieniämme, jonka myrkky iskee maksaan ja munuaisiin jo pieninäkin annoksina. Oireet voivat tulla vasta muutaman päivän kuluttua, mutta myrkky vaikuttaa koko ajan.
Seitikkimyrkytyksen taustalta löytyy tuntemattoman sienen syöminen - ei se, että seitikkiä olisi luultu joksikin ruokasieneksi.
Suippumyrkkyseitikki on kanelinruskea ja keskikokoinen sieni. Lakki on kellomainen, myöhemmin laakeneva, ja sen keskellä on nypykkä. Lakin alla on punaruskeat harvat heltat, nuorten sienten helttoja peittää seittimäinen suojus. Ruskea, pitkä ja suippo jalka paksunee tyveen, joka on suippo. Malto on vaaleanruskeaa. Tuoksu muistuttaa raakaa perunaa tai retiisiä.
Luonnossa liikkuja voi nähdä suippumyrkkyseitikin sammaleisissa ja kosteissa havumetsissä Etelä- ja Keski-Suomessa.

Sama informaatio ruotsiksi EVIRASTA:
 http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/tillverkning+och+forsaljning/frukt+och+gronsaker/svampar/giftiga+svampar/toppig+giftspindling

Toppig giftspindling

Toppig giftspindling (Cortinarius rubellus, Cortinarius speciosissimus) är en av våra giftigaste svampar. Giftet påverkar levern och njurarna även i små doser. Symptomen kan uppstå först efter några dagar, men giftet verkar hela tiden.
Orsaken till förgiftning med denna svamp brukar vara att man har ätit en okänd svamp - inte det att giftspindling har förväxlats med en matsvamp.
Toppig giftspindling är en kanelbrun, medelstor svamp. Hatten är klocklik, toppig och som äldre blir den mera utbredd. Under hatten finns brunröda, glesa skivor. På skivorna hos unga svampar finns ett nätlikt skydd. Den bruna, långa och smala foten blir tjockare mot fotbasen, som är rätt spetsig. Köttet är ljusbrunt. Doften påminner om rå potatis eller rädisor.
Då man strövar i naturen kan man se toppig giftspindling i mossiga och fuktiga barrskogar i södra och mellersta Finland.

Senast uppdaterad 11.10.2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar