Etiketter

Leta i den här bloggen

tisdag 9 september 2014

Trehaloosi-intoleranssi, Sienisokerin imeytymishäiriö

LÄHDE: Duodecim 15.12. 2008 Mustajoki Pertti: Sienisokerin aiheuttamat vatsavaivat. Trehaloosi-intoleranssi.
  •  Sienen varastosokeri on  trehaloosirakenteinen
Sienet varastoivat itseensä energiaa sienisokerina eri trehalooseina. Sieniaterialla voidaan saada sienisokeria 1–6 grammaa.

  •  Entsyymi trehalaasi  esiintyy ihmisen suolistossa
Erityinen ruoansulatusentsyymi trehalaasi hajoittaa sienisokerin suolessa osiinsa, jotka imeytyvät verenkiertoon. Osalta ihmisiä entsyymi puuttuu, jolloin sienisokeri ei imeydy, vaan kulkeutuu paksusuoleen. Seurauksena on vatsavaivoja: löysiä ulosteita, vatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Vaivat alkavat vasta useiden tuntien kuluttua syömisestä.
  • Trehaloosiuntoleranssi , sienisokerin imeytymishäiriö. Trehalaasientsyymin vaje.
Jos toistuvasti saa sieniaterian jälkeen vatsavaivoja, syynä voi olla sienisokeri. Tilaa kutsutaan trehaloosi-intoleranssiksi. Siihen liittyvät oireet ja niiden syntytapa ovat samankaltaiset kuin maitoon liittyvässä laktoosi-intoleranssissa (ks. 1). Trehaloosi-intoleranssin yleisyyttä ei tunneta, mutta se on ilmeisesti harvinaisempi kuin laktoosi-intoleranssi.
Trehaloosi-intoleranssia voidaan selvittää tutkimuksella, jossa nautitaan trehaloosia, ja sen jälkeen tehdään mittauksia. Tutkimuksia ei kuitenkaan yleensä tarvita, sillä jos toistuvasti esiintyy vatsavaivoja sieniaterian jälkeen, trehaloosi-intoleranssi on todennäköinen.
Hoitona on sienituotteiden välttäminen.
 http://fi.wikipedia.org/wiki/Trehaloosi-intoleranssi

  • Lisää samasta asiasta:
Arola H. Sienten aiheuttamien vatsaoireiden syynä voi olla trehaloosi intoleranssi. Duodecim 1999; 115: 1809-1810 (ks. artikkeli 2

http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo91229&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth= 

  • SITAATTI Arolan artikkelista:
Suomalaiset syövät sieniä vuosittain 2–15 miljoonaa kiloa, ja noin 70 % sienestää (Korhonen 1990). Suosituimpia sieniruokia ovat piirakat, salaatit, muhennokset ja erityisesti kastikkeet. Tavallisimmin käytetyt lajit ovat erilaiset rouskut, keltavahvero, suppilovahvero ja tatit. Kerta-annoksessa sienipiirakkaa tai -kastiketta on noin 50 g, muhennoksessa noin 100 g ja sienisalaatissa noin 150 g sieniä (Korhonen 1990).
Sienet varastoivat energiaa sienisokerina, trehaloosina, joka on laktoosin eli maitosokerin tavoin disakkaridi. Elimistömme pystyy käyttämään sokereita hyväkseen ainoastaan monosakkarideina. Tämän vuoksi nämä disakkaridit pitää hajottaa ohutsuolessa monosakkarideiksi, jotta ne pystyvät imeytymään. Laktaasi pilkkoo laktoosin glukoosi- ja galaktoosimolekyyleiksi ja trehalaasi trehaloosin kahdeksi glukoosimolekyyliksi. Ellei tätä pilkkovaa entsyymiä ole riittävästi ohutsuolessa, disakkaridi ei imeydy vaan kulkeutuu paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät sokerin ravinnokseen muodostaen kaasuja (CO2, H2) ja rasvahappoja. Imeytymätön sokeri vie mukanaan osmoosin kautta nestettä, mikä johtaa ulostemassan löystymiseen ja ripuliin. Tutkiessamme suomalaisten sienten trehaloosipitoisuuksia totesimme niiden vaihtelevan välillä 0.3–16.8 g/kg tuoreissa ja välillä 0.5–38.1 g/kg ruoaksi valmistetuissa sienissä (Arola ym. 1994). Näin ollen sieniaterian trehaloosipitoisuus voi nousta 1.5–6 grammaan.
Oireet (ilmavaivat, vatsan turvotus ja ripuli) muistuttavat laktoosi-intoleranssin oireita. Omassa suomalaisessa tutkimuksessamme (Arola ym. 1999) totesimme, että trehaloosi aiheuttaa osalle tutkituista selviä vatsavaivoja, joiden takana voitiin katsoa olevan trehaloosi-intoleranssi. Kahdella tutkitulla todettiin trehalaasin puutos. Aineisto oli valikoitu, joten sienisokerin imeytymishäiriön yleisyydestä Suomessa se ei kerro mitään mutta osoittaa, että sienet voivat myös tällä mekanismilla aiheuttaa oireita myrkytysten lisäksi.


Päivitys 9.9. 2014 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar