Etiketter

Leta i den här bloggen

söndag 13 september 2009

Tricholoma flavovirens, Albatressus ovinus ja rhabdomyolyysi

LÄHDE: Nieminen P, Kirsi M, Mustonen AM. Suspected myotoxicity of edible wild mushrooms.Exp Biol Med (Maywood). 2006 Feb;231(2):221-8
University of Joensuu.

Suomennosta lähdeartikkelista.

Kangaskeltavalmuska, tricholoma flavovirens on Suomessa laajalti käytetty valmuskalaji (musseron). Sen on havaittu aiheuttavan viivästynyttä rhabdomyolyysiä, lihasten hajoamista ja kuolemantapauksia Ranskassa ja Puolassa ihmisillä. Hiirissä on havaittu kohonneita plasman kreatiniinikinaasi- arvoja.

Jopa korkeasti arvostettu kivitatti, Boletus edulis, on aiheuttanut samanlaista myotoksista vastetta koehiirillä.

Tästä johtui, että tiedemiehet tekivät hypoteesin, että muutkin syötäviksi arvellut sienet voivat aiheuttaa samanlaisia vaikutuksia joistain kemiallisista yhdisteistä johtuen. Tutkijat ottivat selvittääkseen eräiden muiden traditionaalisesti käytettyjen sienten toksisuutta. 86 koehiirtä sai siten viiden päivän ajan eri määriä sieniä ( 3 g, 6 g tai 9 g painokiloa kohti) .

Sienet olivat seuraavista lajeista:
 Russula spp eli haperoita ( kremlor),
Cantharellus cibarius, keltavahvero ,
 Albatrellus ovinus, lampaankääpä (fårticka) ja  
Leccinium versipelle , koivun punikkitatti (tegelsopp).
www.multi.fi/~sundform/Svamp/
Näitä annetiin sekoitettuna laboratoriodieettiin. Jos sientä oli 9 g/ painokiloa kohti, kaikissa tapauksissa nousi plasman kreatiniinikinaasi, mutta histologisisssa lihas- ja maksanäytteissä ei ollut muutoksia.

Täten siis aiemmin havaitut toksiset muutokset eivät ole spesifisiä valmuskalle, Tricholoma flavovirens-sienelle, vaan mahdollisesti ovat epäspesifistä vastetta, joiden ilmeneminen riippuu yksilöllisestä herkkyydestä ja merkitsevästä määrästä syötyä sientä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar