Etiketter

Leta i den här bloggen

lördag 12 september 2009

Lampaankääpä ja ilicicoliini , mitokondriaalinen inhibiittori

LÄHDE: Ding MG, di Rago JP, Trumpower BL.
J Biol Chem. 2006 Nov 24;281(47):36036-43. Epub 2006 Sep 20. Investigating the Qn site of the cytochrome bc1 complex in Saccharomyces cerevisiae with mutants resistant to ilicicolin H, a novel Qn site inhibit

Kun tarkemmin katselee metyyliresorsinoli-triterpenyylirakenteita, joita lampaankääpä sisältää, ne muistuttavat kovasti ubikinolia ja eikös vaan löydykin vaikutusta siinä elämän sfäärissä. Ubikinoni-ubikinoli kuuluu mitokondriaalisiin sytokromi bc1 järjestelmiin elektroninsiirtoketjussa ja on kriittisen tärkeä funktioltaan. Nämä sienimolekyylit vaikuttavat juuri tähän bc1 sytokromiin jollain tavalla.

Asiasta ilicicoliinin osalta kirjoittaa Ding et al. seuraavaa (suomennosta).

Sytokromi bc1 kompleksi sijaitsee mitokondrian sisäkalvossa ja kuljettaa elektroneja ubikinolilta sytokromi c:lle. Tämä elektronin kuljetus on kytkettynä protonien siirtoon kalvon läpi protoneja siirtävässä Q-syklijärjestelmässä. Tämä mekanismi erottaa topografisesti ubikinonin reduktion ja ubikinolin uudelleen oksidoitumisen kohdat kalvon vastakkaisille puolille, ja niitä sanotaan vastaavasti N-kohdaksi(Qn) ja P-kohdaksi (Qp). Molemmat kohdat sijaitsevat sytokromi b:ssä: bc1 kompleksi on transmembraaninen proteiini ja sitä koodaa mtDNA, mitokondrian oma genomi.

Jotta pystyy paremmin ymmärtämään ligandin kiinnittymisen Qn kohtaan, tutkijat käyttivät työssään sienestä saatua ilicicoliini H valmistetta, joka on Qn kohdan inhibiittori ( estäjä) ja sitten valikoivat esiin eräitä hiivan resistenttejä mutantteja. Seulonta johti havaitsemaan, että seitsemän eri aminohapon substituutio sytokromi b:ssä teki hiivasta tälle inhibiittorille vastustuskykyisen resistentin). Kuutta näistä seitsemästä mutaatiosta ei oltu aiemmin edes yhdistetty inhibiittoriresistenssiin.

Mitokondria kalvon ubikinoli-sytokromi c reduktaasiaktiviteetit näistä mutanteista vahvistivat, että erot herkkyydessä tätä inhibiittoria kohtaan johtuivat cytokromi bc1 kompleksista.

Vertailevissa tutkimuksissa käytettiin tunnettuja Qn kohdan inhibiittoreita kuten antimysiiniä ja funiculosiinia, joilla oli vain vähän ristiresistenssiä, mikä viittasi siihen, että näillä inhibiittoreilla oli erilaiset tavat sitoutua bc1 kompleksin N-keskukseen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar