Etiketter

Leta i den här bloggen

lördag 12 september 2009

Lampaankääpä ja grifoliini

Lampaankääpäsienen fytokemikaali grifoliini alentaa kolesterolia vereesä.

LÄHDE: Sugiyama K, Kawagishi H, Tanaka A, Saeki S, Yoshida S, Sakamoto H, Ishiguro Y.Isolation of plasma cholesterol-lowering components from ningyotake (Polyporus confluens) mushroom. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1992 Aug;38(4):335-42Department of Applied Biological Chemistry, Faculty of Agriculture, Shizuoka University, Japan.

Tutkijat halusivat eristää tämän sienilajin hypokolesterolemista vaikutusta tekeviä molekyylejä ja he käyttivät erästä sientä Ningyotake, Polyporus confluens , joka on lampaankääpäsienen sukua.

He tekivät sienestä pulveria uuttamalla 80% etanolissa ja uute sekä jäännös jaettiin osiin, joita tuli viisi riippuen liukoisuudesta eri liuottimiin. Sitten he lisäsivät koe-eläinten dieettiin jokaista fraktiota. Niitten dieetti sisälsi 1% kolesterolia ja 0.25% natriumkolaattia ja tällaista ravintoa syötettiin koe-eläiminä käytetyille rotille. Niitten plasmakolesterolia tutkittiin ja se laski huomattavasti vain etyyliasetaattiliukoisesta fraktiosta. Tämä fraktio tutkittiin yksityiskohtaisesti tarkemmin silikageelipylväskromatografialla. Siinä löydettiin kaksi yhdistettä, jotka muodostivat 45% ja 28.5% etyyliasetaattiliukoisesta fraktiosta. Nämä yhdisteet pystyttiin identifioimaan
  • grifoliiniksi , joka on 2-trans, trans-farnesyl-5-methylresorcinol
  • neogrifoliiniksi, 4-trans, trans-farnesyl-5-methylresorcinol.
  • Kun lisättiin grifoliinia ja neogrifoliinia hyvin kolesterolipitoiseen dieettiin, aleni plasman kolesterolipitoisuus merkitsevästi.
Neogrifoliinijohdannaisia ja grifoliinijohdannaisia on tutkittu edelleen ja ne ovat antioksidatiivisia vahvemmin kuin alfa-tokoferoli tai BHA.
http://grande.nal.usda.gov/ibids/index.php?mode2=detail&origin=ibids_references&therow=494725

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar