Etiketter

Leta i den här bloggen

lördag 5 september 2009

Ruotsalainen sienitarina suippumyrkkyseitikistä


Ruskeista sienistä eräs on hyvin vaarallinen ( toppig giftspindling, oerhört farlig)
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=509594

Wikipediasta sitaatti:

Suippumyrkkyseitikki (Cortinarius rubellus) on tappavan myrkyllinen sieni, joka sisältää maksaa ja munuaisia vaurioittavaa orellaniini (C10H8N2O6, CAS-numero 37338-80-0) nimistä solumyrkkyä, joka ei hajoa kuumennettaessa. Suippumyrkkyseitikin orellaniinipitoisuus on itiöissä 0,09 %, lakissa 0,78 %, jalassa 0,42 % ja sienirihmastossa 0,03 %.

Sienen ruskean sävyinen lakki kasvaa 3–13 cm leveäksi ja lakin keskelle muodostuu joskus kohouma, josta sieni on saanut nimensä. Suippumyrkkyseitikin jalka ja heltat ovat lakin väriset. Sieni kasvaa enimmäkseen kangasmetsissä Etelä-Suomessa, mutta sitä on löydetty myös Lapista.

Suippumyrkkyseitikin maku on tiettävästi mieto ja sienen sisältämä myrkky vaikuttaa usein vasta vuorokausien jälkeen sienen syömisestä. Myrkky vaikuttaa lähinnä munuaisiin tuhoten ihmisen munuaiskudosta ja on vaarallista pieninäkin määrinä. Suomessa tunnetaan ainakin yksi suippumyrkkyseitikin aiheuttama kuolemantapaus.

Keskieurooppalainen lehtomyrkkyseitikki (Cortinarius orellanus) on suippumyrkkyseitikin tapaan tappavan myrkyllinen, mutta sitä ei ole löytynyt Suomesta. Aiemmin myös kangasmyrkkyseitikkiä, jota nykyisin nimitetään myös keltavyöseitikiksi (Cortinarius gentilis), pidettiin yhtä vaarallisena, mutta nykyisin sen myrkkyjä pidetään huomattavasti lievempinä.


Siis GP:n mukaan eräs hallantilainen pariskunta oli syönyt tätä seittisientä ja luullut sitä erääksi vahakkaaksi (scharlakansröd vaxskivling). Oireet tulevat vasta 6-7 vuorokauden päästä ja sen takia hoito viivästyy. Sieni aiheuttaa irreversibelit munuaisvauriot. Hallantilaisavioparista toinen sai munuaisen sukulaiselta ja toinen käy dialyysissä.

- Toppig giftspindling är förrädisk. Den smakar bra och man mår inte illa. Symtomen kommer först efter sex-sju dagar och då kanske man inte sätter dem i samband med svampmåltiden, vilket får till följd att vården försenas. Svampen orsakar irreparabla njurskador.
Av paret i Halland har den ene fått en njure, donerad av en anhörig, medan den andra går i ständig dialys.

Sienet, joita on kaupungeissa ovat arvelluttavia, sillä ne ottavat raskasmetalleja.
Svamp tar upp tungmetaller.

Raskasmetallit sitoutuvat selluloosaan, josta sieni on rakentunut.

Artikkeli GP.ssä on Ingalill Löfgrenin kirjoittama.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar